Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-05-05@02:35:26 GMT

پیشرفت با سرعت نور

تاریخ انتشار: ۱۸ اسفند ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۴۵۵۴۳۲۵

پیشرفت با سرعت نور

در ادامه یادداشت ۱۸ اسفند روزنامه فرهیختگان به قلم سیدمهدی طالبی خبرنگار گروه بین‌الملل می‌خوانیم: این ماهواره با سرعت ۶.۷ کیلومتر بر ثانیه و تنها ۴۸۰ ثانیه پس از پرتاب، در مدار خود قرار گرفت. سپاه می‌گوید نخستین سیگنال‌های ماهواره جدید خود را دریافت کرده است. ماهواره‌بر نور-۲ که یک ماهواره سنجشی ـ شناسایی است هر ۹۰ دقیقه به دور زمین گردش می‌کند و با این حساب درطول هر شبانه‌روز ۱۶ بار از فراز ایران خواهد گذشت.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

عمر این ماهواره که در مدار نزدیک زمین (LEO) تزریق شده، به‌دلیل ویژگی‌های این مدار و همچنین سطح کیفیت خود ماهواره، تقریبا ۳ سال تخمین زده شده است. این پرتاب درحالی صورت گرفت که تصاویر گرفته‌شده ازسوی شرکت مکسار در روز یکشنبه ۲۷ فوریه (۸ اسفند) نشان می‌داد حادثه‌ای در پایگاه فضایی امام‌خمینی(ره) در سمنان باعث شکست یک پرتاب فضایی ایران شده است.

گفته می‌شود این حادثه احتمالا در روز ۲۵ فوریه (۶ اسفند) رخ داده است. گفته می‌شود ماهواره‌بر منفجرشده در این روز از نوع ذوالجناح بوده است. نکته جالب‌توجه آنکه چنین اقدامی پیش‌تر و در سال گذشته نیز تکرار شده است. در سال ۲۰۲۱ ایران در اقدامی مشابه، بلافاصله پس از شکست در پرتاب ماهواره‌بر ساخته‌شده توسط سازمان فضایی که با همکاری وزارت دفاع فعالیت می‌کند، یک ماهواره‌بر قاصد را به‌همراه ماهواره نظامی از سری نور به فضا پرتاب کرد. ماهواره «نور-۱» که در سال گذشته در مدار ۴۲۵ کیلومتری از سطح زمین قرار گرفت، نخستین ماهواره نظامی ایران به‌حساب می‌آمد. ازسوی دیگر نحوه پرتاب ماهواره‌بر که از سکوی متحرک بهره می‌برد نیز برای اولین‌بار انجام می‌شد، به‌گونه‌ای که تا قبل از آن پرتاب‌ها صرفا از سکوهای ثابت صورت می‌گرفتند. ماهواره‌برهای معرفی‌شده سپاه تاکنون سبک‌تر از ماهواره‌برهای برنامه مشترک سازمان فضایی و وزارت دفاع بوده و برخلاف آن تنها بر ماهواره‌های نظامی تمرکز دارد. باوجود این، برخی گمانه‌زنی‌ها و حتی سخنان مقامات سپاه نشان می‌دهد نیروی هوافضای این سازمان به‌دنبال ساخت ماهواره‌برهای سنگین با نام «قائم» است که قادر هستند تا به مدار ۳۶ هزار کیلومتری زمین نیز برسند.

  چرا برنامه فضایی به شتابی بیشتر نیاز دارد؟

تقریبا تا سال ۲۰۱۰ هرساله تنها ۱۰۰ ماهواره به فضا پرتاب می‌شد، اما در کمتر از دو دهه وضعیت تا حد زیادی تغییر کرده است. در سال ۲۰۲۰ با ۱۱۴ پرتاب، در حدود ۱۳۰۰ ماهواره به فضا منتقل شدند. در سال گذشته میلادی نیز تنها تا ماه سپتامبر ۱۴۰۰ ماهواره به فضا پرتاب شده بود. گرچه بسیاری از این ماهواره‌ها کوچک هستند و در مدار نزدیک به زمین قرار می‌گیرند، اما چنین ماهواره‌هایی را نیز نباید دست‌کم گرفت، بلکه آنها خود نشانه‌ای از پیشرفت‌های فضایی و اهمیت آن هستند. رشد انفجارگونه پرتاب ماهواره به فضا نشان می‌دهد ایران درصورتی‌که قصد پیشرفت و توسعه داشته باشد، راهی جز گشودن مسیر خود به‌سمت فضا ندارد. بنابر آمارها ایران از سال ۲۰۰۸ تاکنون تنها ۵ پرتاب موفق ماهواره داشته که اگر آن را تنها با پرتاب‌های صورت‌گرفته در سال ۲۰۲۰ مقایسه کنیم، تهران تنها یک ۲۶۰ ام از ماهواره‌های پرتابی را به خود اختصاص می‌داد، گرچه در واقعیت ۵ ماهواره ایران به تناوب طی ۱۵ سال پرتاب شده بودند.

  پرتاب اخیر چه چیزهایی را نشان می‌دهد؟

انتخاب عنوان نیروی «هوافضا» برای یکی از بازوهای سپاه نشان می‌دهد ایران قصد نداشته توان این نیرو را تنها در سطح جنگنده، بالگرد و حتی موشک محدود سازد، بلکه بر کسب قابلیت‌های فضایی شامل ساخت ماهواره‌برها و ماهواره‌ها نیز تاکید دارد. بر همین اساس به‌نظر می‌رسد پرتاب‌های مداوم فضایی سپاه به‌دنبال برخی از اهداف خاص است که در ادامه به برخی از آنها اشاره شده است.

۱. گام برداشتن در مسیر ساخت ماهواره‌های جاسوسی

در حوزه نظامی، کشورها نیازمند کسب اطلاعات از محیط پیرامونی خود و از دشمنان‌شان هستند تا بتوانند درصورت لزوم ضربه مناسب را به توان دشمن وارد کنند. ایران نیز در این حوزه به‌دلیل سطح بالای تهدیدات نیازمند کسب اطلاعات از منطقه است، به‌ویژه که ارتش آمریکا به‌عنوان یک نیروی متخاصم در سراسر منطقه گسترده شده و اقداماتی را علیه امنیت ایران ترتیب می‌دهد. ماهواره‌های تصویربردار باعث می‌شود ایران قادر باشد تحرکات دشمنان خود به‌ویژه آمریکا و رژیم‌صهیونیستی را در منطقه شناسایی کند تا درصورت نیاز، همانند آنچه در موشک‌باران پایگاه آمریکایی عین‌الاسد در سال ۲۰۲۰ انجام شد، بتواند مواضع دشمن را با دقتی بسیار بالا نابود سازد.

۲. ساخت ماهواره‌های مخابراتی با امنیت بالا

واحدهای نظامی نیازمند ارتباط با یکدیگر هستند و ازسوی دیگر تجهیزات نظامی نیز باید قادر باشند اتصال خود به مرکز هدایت را حفظ کنند. واحدهای نظامی ایران و محور مقاومت برای ارتباط‌گیری با یکدیگر نیازمند خطوط امن مخابراتی هستند که ماهواره‌های نظامی قادرند این نیاز را رفع کنند. در حوزه تجهیزات نیز به‌عنوان مثال پهپادهای دوربرد درصورتی می‌توانند از حداکثر توانایی و برد خود بهره‌برداری کنند که قادر باشند ازطریق ماهواره‌های مخابراتی ارتباط خود را با مرکز هدایت برقرار سازند. امروزه به‌دلیل محدودیت‌های برد آنتن درصورت استفاده از پهپادها در ماموریت‌های دوربرد باید آنتن‌هایی زمینی یا هوایی از این عملیات‌ها پشتیبانی کنند.

۳. توسعه فناوری‌های ضدماهواره

ایران به‌دلیل احتمال مواجهه با تهدیدات سنگین باید آمادگی داشته باشد تا درصورت مواجهه با دشمن چشم‌های شناسایی او را کور سازد. برجسته‌ترین عناصر در سیستم‌های شناسایی ماهواره‌های جاسوسی و مخابراتی هستند. ایران باید قادر باشد درصورت بروز جنگ یا حتی درگیری ماهواره‌های نظامی دشمن را در فضا نابود کند. تهران می‌تواند با افزایش قابلیت‌های خود در زمینه ارسال ماهواره به فضا، به‌مرور به‌سمت ساخت موشک‌های ضدماهواره گام بردارد.

۴. کاهش هزینه و تجاری‌سازی پرتاب ماهواره‌ها

استفاده از ماهواره‌برهایی مانند ذوالجناح و قاصد که با کمک بدنه و موتور موشک‌های بالستیک ساخته شده‌اند، به‌دلیل عدم نیاز به طراحی مجدد و همچنین تولید انبوه قطعات‌شان، هزینه بسیار کمی نسبت‌به نمونه‌های مشابه دارند. این مساله به‌طور عمده از دو سو بر برنامه فضایی ایران اثرگذار است؛ نخست آنکه این برنامه نیازمند آزمایش‌های زیادی تا رسیدن به وضعیت مطلوب است که قاعدتا پرتاب‌های بیشتری را می‌طلبد. کاهش هزینه ساخت ماهواره‌برها یکی از عواملی است که می‌تواند منجربه افزایش پرتاب‌ها شود. همچنین پس از رسیدن برنامه فضایی ایران به نقطه مطلوب، تهران قادر به پرتاب‌های تجاری‌شده به فضا بوده و تعداد بیشتری ماهواره داخلی یا حتی خارجی را در مدار قرار خواهد داد.

منبع: روزنامه فرهیختگان برچسب‌ها توسعه ایران سپاه پاسداران انقلاب اسلامی نخبگان ماهواره

منبع: ایرنا

کلیدواژه: توسعه ایران سپاه پاسداران انقلاب اسلامی نخبگان توسعه ایران سپاه پاسداران انقلاب اسلامی نخبگان ماهواره ماهواره به فضا پرتاب ماهواره ساخت ماهواره نشان می دهد ماهواره ها پرتاب ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۴۵۵۴۳۲۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

جوان‌ها باعث پیشرفت‌های علمی بزرگ ایران هستند

به گزارش خبرگزاری مهر، مهران رجبی بازیگر سینما و تلویزیون درباره اهمیت توجه به بحث جوانی جمعیت گفت: جمعیت را باید جوان نگه داشت هر چند که نوع این جوان نگه داشتن کار کارشناسی می‌طلبد و در تمام دنیا کارشناسان و جمعیت شناسان شرایط جمعیتشان را بررسی می‌کنند و بر اساس شرایط جامعه سیاست‌گذاری صحیح انجام می‌دهند. الان شاهد هستیم که خیلی کشورهای اسکاندیناوی و حتی کشوری مثل ژاپن نیروی کار جوان ندارد و از دیگر کشورها وارد می‌کند.

وی با اشاره به تهدیدات میان‌سالی جمعیت گفت: شما خود صندوق‌های بازنشستگی را در نظر بگیرید، چقدر جوان باید کار کنند تا درآمدزایی برای این صندوق‌ها شود، البته قطعاً دوستان کارشناس بهتر و شیواتر در این زمینه صحبت می‌کنند اما ما هم باید در نظر داشته باشیم که جامعه را به سمت فرزندآوری ترغیب کنیم.

رجبی با اشاره به سیاست‌های تشویقی فرزندآوری گفت: سالهاست سیاست‌هایی مثل امکانات برای ازدواج از وام تا دیگر کمک‌ها و اعطای زمین و خودرو و دیگر وام‌ها برای فرزندآوری شروع شده که البته اینها هم باید شرایطش تسهیل شود، و گرنه همه می‌دانند که فرزندآوری در سنین بالا شیرینی جوانی را ندارد و آدم کسل و سن‌دار دیگر حوصله بچه‌داری ندارد.

وی با تأکید بر اهمیت مسکن برای جوانان گفت: شاید بتوانم بگویم که مسکن حتی از کار هم واجب‌تر است چون زوجی که خیالشان از مسکن راحت باشد با هر کاری هم که شده زندگی‌شان را نگه می‌دارند و چرخش را می‌چرخانند و فرزنددار می‌شوند.

وی با بیان اینکه ازدواج و فرزندآوری به افراد تشخص اجتماعی و حتی بین خانواده و اقوام عزت می‌دهد، گفت: ضروری است که کشورمان را جوان نگه داریم، مثل الان که جامعه جوانی داریم و همین جوان‌ها باعث پیشرفت‌های علمی بزرگ ما در ایران و سطح دنیا شده‌اند.

رجبی در ادامه اظهار داشت: توجه به فعالیت‌های هنری برای ترغیب جوانان به فرزندآوری از فیلم و مستند و سریال تا ایجاد شعارهای مختلف می‌تواند گرایش آنها را افزایش دهد، فرزندآوری یک عمل خداپسندانه و در دین هم سفارش بسیار شده است. امیدواریم شرایط هر سال نسبت به قبل راحت‌تر باشد. به هر حال هر نسلی نسبت به نسل قبلی راحت‌تر زندگی کرده و این تجربه به ما ثابت شده است.

نسل جوان پر جسارت و متعهد نیاز آینده جامعه ما است

همچنین سیروس کهوری نژاد بازیگر سینما و تلویزیون گفت: سرمایه‌های هر ملتی به جز خاک پهناور و منابعش که خوشبختانه ما از این جهت چیزی کم نداریم، نیروی انسانی آن است. این نیروی انسانی ایده‌پرداز، با غیرت، متعهد و مسئولیت پذیر باید نسبت به زندگی خود باشند. اگر بحث وطن و هویت ملی را هم کنار بگذاریم این فرد باید نسبت به آینده و حال خود متعهد باشد و قطعاً چنین فردی نسبت به جامعه خود هم متعهد می‌شود.

وی با اشاره به اینکه خودش سه فرزند پسر دارد، گفت: ما جنوبی‌ها رسمی داریم که می‌گوئیم کمتر از سه فرزند اصلاً در شأن ما نیست، الان هم می‌بینم که خوشبختانه سه پسر در خانواده، محله، اقوام و تا جامعه مؤثر و مایه سربلندی ما هستند.

کهوری نژاد اظهار داشت: جامعه وقتی که کهنسال باشد جسارتش را از دست می‌دهد و وقتی جسارت این فرد از دست برود، جسارت جامعه از دست می‌رود و کم کم دیگر پتانسیل اجتماعی پایین می‌آید و این خطرناک است.

کهوری نژاد با تأکید بر اینکه نسل جوان باید زمانی فرزنددار شوند که حوصله پرورش کودکان را داشته باشند، گفت: سیاست‌های تشویقی دولت باید طوری باشد که زمینه اعتماد اجتماعی را نسبت به آینده ایجاد کند من حتی با همین شصت سال سنی هم که دارم باز هم تمایل دارم که یک فرزند بگیرم و بزرگ کنم.

وی در پایان اظهار داشت: ما نیاز به نسل جوان پر جسارت داریم، هنوز هم نسل ما پر جسارت هستند منتها برای نسل‌های آتی هم باید چنین جوانانی را پرورش بدهیم.

دومین جایزه ملی جوانی جمعیت به همت ستاد ملی جمعیت در بخش‌های خانواده، رسانه، سازمان‌های مردم نهاد، دستگاه‌های اجرایی، شرکت‌ها و مؤسسات خصوصی، مدیران و نخبگان اردیبهشت سال جاری با شعار سهم من از جوانی ایران برگزار خواهد شد.

علاقه مندان جهت کسب اطلاعات بیشتر می‌توانند به سایت jameyat.ir مراجعه فرمایند.

کد خبر 6095505

دیگر خبرها

  • تا کنون حدود ۵۰ هزار پیوند کلیه در ایران انجام شده است/
  • ایستگاه‌های زمینی؛ کلید توسعه فضایی ایران
  • پاکسازی زباله‌های فضایی با کمک فناوری ژاپنی
  • اولین ارتباط بلوتوثی فضایی برقرار شد
  • موشک با سوخت موم شمع به مدار رفت
  • نظرسنجی: تجربه شخصی شما درباره سرعت اینترنت بعد از افزایش قیمت
  • جوان‌ها باعث پیشرفت‌های علمی بزرگ ایران هستند
  • سال پر پرتاب فضایی ایران با ماهواره‌های طلوع ۳، ظفر ۲ و کوثر
  • بمب افکن H6K نیروی هوایی چین، دوربردترین سکوی چینی‌ها برای پرتاب هر سلاح برد بلندی است (فیلم)
  • درخواست فدراسیون تیراندازی عراق از ایران